همه‌ی ایران
دسته بندی

با شغل قصابی بیشتر آشنا شویم

با شغل قصابی بیشتر آشنا شویم

 

معرفی شغل قصابی

قصابی از جمله شغل هایی ست که معاش انسان ها در آن تأمین می شود. قصابی شغلی است که در آن محصولات پروتئینی مانند گوشت گاو، گوشت گوساله، گوشت گوسفند، گوشت بوقلمون، گوشت شتر و ... تهیه می شود وقصاب با تحویل گوشت به مشتری مبلغی را بابت قیمت اصلی و مبلغی را به عنوان سود از مشتری دریافت می کند. قصاب گوشت را از کشتارگاه تهیه کرده سپس آن را به تکه های کوچک تبدیل می کند. قصاب با قسمت های مختلف گوشت به خوبی آشنایی دارد و می داند که هر قسمت از گوشت برای چه غذایی مناسب است. لازم است قصاب گوشت را پاک کرده و چربی های اضافی را از آن جدا نماید.

 

یک قضاب لازم است چه مهارت هایی را داشته باشد؟

داشتن سرعت عمل بالا در انجام کارها یکی از مهارت هایی ست که برای یک قصاب ضروری است.  او باید بتواند قطعه های بزرگ گوشت را تکه تکه نماید و یا در صورت نیاز آنها را چرخ کند. برخی از مردم متقاضی گوشت چرخ شده هستند. یک قصاب باید قدرت سلاخی یک گاو و گوسفند را داشته باشد. لازم است که حتما قصاب فرآیند کشتن یا همان ذبح کردن، پوست کندن ، تمیز کردن و تکه کردن گوشت را بلد باشد.

 

انواع قصابی

قصابی سنتی

در یک قصابی سنتی، گوشت هایی مانند گوشت گاو، گوشت گوسفند و مرغ فروخته می شود. قصابی سنتی این فرصت را به مشتری ها می دهد که همه ی محصولات گوشتی خود را از یک مکان خریداری نمایند. بیشتر قصابی های سنتی غذاهای دیگری مانند چاشنی خوراکی و محصولات گوشتی را هم تهیه کرده و می فروشند.

قصابی حلال

 شعبه دیگر خدمات غذایی قصابی حلال می باشد. که محبوبیت آن در حال افزایش است. و بیشتر در کشورهای اسلامی مانند ایران که ریشه ی اسلامی دارند رایج است. قصابی های حلال نیز مانند قصابی های سنتی به مشتریان خدمات می دهند با این تفاوت که روش ذبح حیوانات در آنها متفاوت است. در زبان عربی حلال به معنای مجاز می باشد و گوشت حلال به معنای ذبح حیوان طبق قوانین اسلامی می باشد. برای حلال بودن گوشت باید حیوان در زمان ذبح سالم باشد و پس از ذبح خون آن به طور کامل از لاشه جدا شود و مورد تایید وزارت بهداشت باشد. راه اندازی قصابی حلال در محلی که مردم آنجا مسلمان هستند می تواند بسیار پر سود باشد.

 

چگونه قصاب شویم؟

شغل قصابی به مدرک تحصیلی خاصی نیاز ندارد و با داشتم مدرک دیپلم می توانید وارد این حرفه شوید. این حرفه بیشتر مناسب آقایان می باشد. لازم است عملکرد هایی مانند آماده سازی و نگهداری ابزار قصابی، نگهاری و ذخیره محصولات پروتئینی و گوشت ها در فروشگاه ها، برش و تکه کردن گوشت، برش لاشه ی گوشت به چهار قسمت اصلی، برش قسمت های قدامی لاشه ی گاو، برش گوشت گوسفند و گوساله، برش قسمت های خلفی لاشه ی گاو، برش انواع ماهی و میگو، آماده سازی محصولات برای فروش در فروشگاه، ارتباط با مشتری و مدیریت قصابی را آموزش ببیند. همچنین لازم است با مشاغلی چون دامپروری ها، قصاب صنعتی کشتارگاه ها و مدیر هتل ها و رستوران ها نیز در ارتباط باشد. شما میتوانید این آموزش ها را به صورت تجربی نزد یک قصاب بیاموزید و یا در دوره های آموزش قصابی که توسط سازمان فنی حرفه ای برگزار می شوند شرکت نمایید. با توجه به ماهیت این حرفه و خطرات احتمالی که در این شغل وجود دارد، لازم است اصول ایمنی و بهداشت را در محیط کار رعایت نمایید، و با تجهیزات کمک های اولیه آشنا باشید. کسب و کار قصابی باید در محیطی بهداشتی و سالم باشد، در محیط های شغلی که مواد غذایی در آنها عرضه می شود، بهداشت و سلامت از اهمیت بالایی برخوردار است. یک مواد غذایی آلوده در گوشت می تواند، باعث ایجاد بیماری کشنده در فروشنده و یا مشتری شود. به همین دلیل است که اینگونه مشاغل که مربوط به تولید، فروش و عرضه ی محصولات دامی و غذایی هستند از اهمیت بالای برخوردار هستند.

 

یک مغازه قصابی چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟

در ادامه ویژگی هایی که یک مغازه قصابی باید داشته باشد را بیان می کنیم.

  • ساختمان های قدیمی و کهنه برای راه اندازی کسب و کار قصابی مناسب نیستند. باید ساختمان و مکان مناسبی برای مغازه قصابی در نظر گرفته شود.
  • کف مغازه باید از جنس سرامیک باشد که بتوان آن را به خوبی شست و به آسانی تمیز نمود.
  • همه ی نقاط بین دیوار و زمین تا ارتفاع ۷۵ میلی‌متر از كف نیز باید از جنس سرامیک قابل شست‌ و ‌‌شو باشد
  • نباید كف زمین از جنس کفپوش باشد، زیرا کف پوش خون و آلودگی را به خود جذب كند.
  • سطح داخلی دیوارهای مغازه قصابی باید صاف، ضد گرد و غبار بوده و از جنسی باشد كه آلودگی را به خود جذب نكند و به راحتی تمیز شود. برای این كار معمولا از كاشی یا سنگ استفاده می‌ شود. حداقل ارتفاع دیوارها ۲.۴۰ متر است.
  • سقف نیز باید دارای سطحی صاف و ضد گرد و غبار باشد و باید به راحتی تمیز شود.
  • برای راحتی کارکنان و جلوگیری از حوادثی مانند بریدگی و جراحت با چاقو و برای بهتر تمیز کرد محل کار و گوشت ها لازم است مغازه قصابی دارای نور کافی باشد. نوز نباید باعث اذیت شدن چشم شود و همینطور نباید باعث ایجاد سایه شود. در قصابی نور با حداقل اندازه 215 لوکس در سطح کار مناسب می باشد.
  • برای جلوگیری از گرم شدن محل کار و ایجاد بوی نامطبوع لازم است از تهویه یا هواکش مناسب استفاده نمایید. در صورتی که نتوانستید از تهویه طبیعی استفاده کنید، بهتر است از کولر یا پنکه استفاده نمایید.
  • لازم است یک محل مناسب برای وسایل شخصی و لباس های کارکنان وجود داشت باشد.
  • لازم است مغازه دارای مکانی برای شست و شوی دست ها با مواد شوینده داشته باشد.
  • امکان استفاده از آب سالم و بهداشتی در مغازه قصابی باید وجود داشته باشد.
  • همچنین وجود شیر آب گرم در مغازه برای شست و شو ضروری می باشد.
  • از ضروری ترین لوازم در قصابی یخچال می باشد. لازم است در هر قصابی یک یا چند یخچال برای نگهداری گوشت وجود داشته باشد.

یک قصاب چه نکاتی را لازم است رعایت کند؟

برای پیشگیری از بیماری ها و جلوگیری از انتقال آلودگی از گوشت دام ها به انسان لازم است یک سری نکات را رعایت نمایید، در ادامه آن ها را بیان می کنیم.

  • دست ها را مرتب با آب و صابون و یا دیگر شوینده های بهداشتی بشویید.
  • زمانی که دست هایتان تمیز، نیست بعد از تماس با گوشت آلوده، صورت و چشم های خود را لمس نکنید.
  • ساتورها، چاقوها، چرخ گوشت و تمامی ابزارهایی که به گوشت آلوده برخورد کرده اند را تمیز بشوییید.
  • قبل از شروع به کار حتما روپوش و لباس کار مناسب بپوشید، و لباس کار خود را مرتب با مواد شوینده بشویید.

شغل قصابی چه تجهیزات و امکاناتی را لازم دارد؟

پیش از راه اندازی کسب و کار قصابی خوب است بدانید این حرفه به چه تجهیزاتی نیاز دارد. در ادامه وسایل و تجهیزات مورد نیاز قصابی را بیان می کنیم.

  • یخچال مخصوص: برای نگهداری و جلوگیری از فاسد شدن گوشت به یک یا چند یخچال مخصوص نگهداری از مواد پروتئینی نیاز دارید. تعداد یخچال ها به مساحت مغازه و میزان فروش روزانه بستگی دارد.
  • چرخ گوشت صنعتی: گوشت چرخ کرده از جمله محصولات پر فروش قصابی محسوب می شود. بنابراین لازم است قصابی شما دارای یک یا چند دستگاه چرخ گوشت باشد.
  • ترازو: محصولات در قصابی بر اساس وزن فروخته می شوند، بناراین لازم است حتما یک ترازوی دیجیتالی را در مغازه خود قرار دهید.
  • قلاب سلاخی: برای سلاخی کردن گوشت به ابزار میله قصابی با آویز نیاز دارید.
  • میزکار: برای خرد کردن محصولات پروتئینی و تحویل  آن به مشتری به یک میز کار صنعتی نیاز دارید.
  • چاقو و ساتور: برای بریدن و تکه تکه کردن گوشت به ساتور و چاقوی تیز نیاز دارید.
  • مسقل دسته سفید برزیل تیغه ۲۵ سانتیمتر، مسقل اعلا با طول تیغه سی سانتیمتر، مسقل دسته مشکی با تیغه بیست سانتیمتر، دستگاه اره استخوان بر، یخچال کبابی ویترینی، اره استخوان بر، چرخ گوشت صنعتی رومیزی
  • به وسایل و امانات دیگر مانند شیلنگ و کارواش برای شستشوی گوشت ها، طی و جارو برای نظافت، چکمه و روپوش برای رعایت اصول بهداشتی و ... نیاز خواهید داشت.

 

بازار کار قصابی چگونه است؟

شغل قصابی از جمله مشاغلی ست که نیاز به روحیه خاصی دارد. به دلیل وجود سختی در کار افراد کمی وارد این حرفه می شوند. در این حرفه نیاز است که حتما سلاخی دام را به خوبی بلد باشید. و به طور کامل با قسمت های مختلف دام و طیور آشنایی داشته باشید. و بتوانید با وسایلی چون چاقو و ساتور به خوبی کار کنید، و همچنین باید قیمت روز محصولات گوشتی را بدانید. و قدرت محاسبات خوبی داشته باشید.

 

مزایای شغل قصابی

  • برای راه اندازی کسب و کار قصابی نسبت به سایر مشاغل به هزینه ی نسبتا پایینی نیاز دارید.
  • محصولات پروتئینی مانند گوشت از جمله محصولات خوراکی و مصرفی می باشند از این رو برای این شغل همیشه مشتری وجود دارد.
  • افراد کمی این حرفه را به عنوان شغل خود انتخاب می کنند بنابراین رقابت در این حرفه کم است.
  • در شغل قصابی علاوه بر اینکه در مغازه به فروش محصولات گوشتی می پردازید بلکه گاهی اوقات ممکن ست مردم از شما بخواهند به خانه آنها بروید و دامی را برایشان ذبح کنید.

 

مراحل دریافت جواز کسب برای حرفه ی قصابی

قبل از شروع به کار لازم است برای کسب و کار خود مجوز دریافت کنید که بعدا دچار مشکل نشوید. برای دریافت جواز لازم است مجموعه کارهایی را انجم دهید، در ادامه آنها را بیان می کنیم.

مرحله اول صدور جواز کسب مراحل زیر می باشد:

  • درخواست كتبي متقاضي پروانه كسب (جواز کسب)
  • ثبت درخواست و ارائه رسيد به متقاضي
  • بازديد از محل واحد صنفي توسط كميسيون بازرسي اتحاديه و ارائه گزارش
  • بررسي درخواست متقاضي پروانه كسب (جواز کسب) در جلسه هيئت مديره و ارائه پاسخ كتبي به وی

مرحله دوم صدور جواز کسب شغل قصاب موارد زیر می باشد:

در این مرحله از صدور جواز کسب ارائۀ يكي از مدارك ذير جهت تعيين وضعيت ملكي واحد صنفي انجام می‌ شود که شامل:

  • سند مالكيت که باید به نام متقاضي باشد.
  • اجاره‌نامۀ رسمي که باید به نام متقاضي باشد.
  • اجاره‌نامۀ عادي (با اخذ تعهد محضري) بنام متقاضي باشد.
  • مبايعه نامه که به نام متقاضي باشد، لازم است.
  • حكم قطعي دادگاه مبني بر الزام به تنظيم سند اجاره لازم است.
  • رسيد پرداخت اجاره بهاي معتبر لازم است.
  • قرارداد اجاره محل كسب با ادارات و سازمانهاي دولتي، نهادها، شهرداري، شركت هاي تعاوني مسكن و ...

ارائه یکی از مدارک زیر برای تعیین وضعیت نظام وظیفه ی آقایان برای دریافت جواز کسب شغل قصابی لازم است که شامل موارد زیر می باشند:

  • گواهي پايان خدمت آقایان
  • گواهي معافيت دائم آقایان
  • گواهي اشتغال به تحصيل لازم است.
  • گواهي معتبر مبني بر داشتن معافيت پزشكي از حوزۀ نظام وظيفه نیز لازم است.
  • دفترچۀ آماده به خدمت بدون مهر غيبت در مدت اعتبار آن لازم است.

سخن پایانی

امیدوارم که خواندن این مقاله برایتان مفید باشد و بتواند شما را در انتخاب شغل راهنمایی کند . در صورتی که وارد این کار شدید و مهارت لازم را به دست آوردید و یا اگر صاحب این شغل هستید می توانید کسب و کار خود را به صورت رایگان در سایت ما به نشانی آدرس دان  (www.addressdan.ir) ثبت کنید . با این کار در نتیجه ی جست و جوی کاربران مشخصات شما نشان داده می شود و به عنوان تبلیغات و جذب مشتری برایتان ارزشمند است . 

اشتراک گذاری